leerlingen onderwijs

Dit vinden leerlingen van hun onderwijs

Wat vinden leerlingen van hun onderwijs? Leerling 2020 onderzocht wat leerlingen van het onderwijs op hun school vinden. Bekijk de infographic inclusief voorbeelden vanuit scholen.

Ideeën van leerlingen

Het doel van het onderzoek was van leerlingen te horen hoe zij tegen het onderwijs aankijken en welke tips en ideeën zij zelf hebben om het onderwijs te verbeteren. 626 leerlingen gaven hun mening over 4 thema’s: differentiëren, leren met ict, toetsen en cijfers en leerdoelen en lesstof. De resultaten van het onderzoek bieden ook praktische handvatten. Er staan namelijk praktijkvoorbeelden van scholen in de infographic en er worden suggesties gedaan voor werkvormen om met leerlingen in gesprek te gaan over onderwijs.

Meer invloed

58% van de leerlingen wil meer invloed hebben op hoe ze leren in de klas. Een leerling zegt hierover: “Ik zou graag zelf mijn uren inplannen, want voor veel vakken heb ik minder uren nodig dan in het rooster staat.” Leerlingen geven aan meer zeggenschap te willen over hun leerproces: “Ik zou gewoon zelfstandig de stof willen doornemen en zelf willen kiezen hoe ik laat zien of ik de stof ook echt ken.”

Devices en boeken

Bijna 60% van de leerlingen vindt dat er meer ict gebruikt mag worden op hun school. Redenen volgens leerlingen: “Je kan makkelijk informatie opzoeken als je iets niet weet”, en “Het zorgt voor nieuwe mogelijkheden om te leren. Bijvoorbeeld om lesstof op een hoger niveau te doen en dat dat meteen digitaal wordt nagekeken.De boeken mogen wel blijven: zo kan de lesstof op verschillende manieren worden verwerkt. De leerlingen benoemen als nadeel van ict de afleiding door social media.

Feedback over voortgang

Uit het onderzoek blijkt dat 28% van de leerlingen nooit feedback krijgt over zijn of haar voortgang. Leerling: “Veel leraren vinden cijfers belangrijker dan vooruitgang. Maar een hoog cijfer betekent niet altijd dat je de stof beheerst.” Toch vinden leerlingen cijfers ook belangrijk. Voor bijna 60% van de leerlingen zijn cijfers belangrijk om te weten waar ze staan.

Dezelfde leerdoelen

62% van de leerlingen werkt met de hele klas aan dezelfde leerdoelen. Een leerling zegt hierover: “Ik ben voor persoonlijke leerdoelen. We hebben nu allemaal dezelfde leerdoelen, maar niet elke leerling is hetzelfde.” Wel zien veel leerlingen dat hun leraren naast de methode ook ander lesmateriaal gebruiken.

Bekijk de infographic met alle resultaten en praktische handvatten.

Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het project Leerling 2020.