leerlingen betrekken

‘Als je het mij vraagt’

De leerlingenraad van NSG Groenewoud organiseerde samen met de directie en studenten Social Work van de HAN de leerlingenconferentie ‘Als je het mij vraagt’ om leerlingen actief te betrekken bij het schoolbeleid. Lees wat deze bijeenkomst de school opleverde.

Ieder talent telt

Een paar jaar geleden startte de gemeente Nijmegen met ‘Ieder talent telt’. Het doel van dit project is dat talentvolle leerlingen en studenten kansen krijgen hun talenten te ontwikkelen. ‘Ieder talent telt’ en de schoolleiding van NSG Groenewoud kwamen met het idee om leerlingen samen met studenten een conferentie te laten organiseren. Directeur onderwijs en personeel Martinette Selten: “We willen op school de leerlingenraad meer betrekken bij het schoolbeleid. Deze conferentie sloot hier mooi bij aan.”

Keuzerooster

In 2016 vond een eerste leerlingenconferentie plaats. Martinette: “Tijdens die conferentie kwam onder andere naar voren dat de leerlingen meer keuzevrijheid willen. Daarom hebben wij besloten om te starten met een keuzerooster. Dit schooljaar zijn we daarmee gestart en de eerste reacties zijn positief. We hebben ook minder ingrijpende ideeën doorgevoerd. Bijvoorbeeld geen bel meer aan het eind van de les, zodat de les op een natuurlijk moment stopt. Omdat we erg blij zijn met dit soort inbreng van leerlingen, wilden we graag vaker leerlingenconferenties organiseren.”

Organisatie van de dag

Rector Hanneke Arpots maakt zich sterk voor leerlingenparticipatie en stelde tijd voor overleg en geld voor een externe locatie beschikbaar om nog een leerlingenconferentie te organiseren. Martinette, Hanneke, de leerlingenraad en studenten Social Work van de HAN namen de verdere organisatorische klussen voor hun rekening. De leerlingenraad bepaalde samen met de directie de inhoudelijke invulling. De studenten bedachten activerende werkvormen om de inspraak van leerlingen te realiseren en regelden de locatie: het Goffertstadion in Nijmegen.

‘Als je het mij vraagt’

Op de conferentie ‘Als je het mij vraagt’ op 28 januari 2019 waren schoolleiders, afdelingsleiders, leraren en natuurlijk leerlingen van de school aanwezig. Zij zijn met elkaar het gesprek aangegaan over thema’s als leerlingeninspraak, keuzevrijheid en de ideale schooldag. Dit deden ze aan de hand van verschillende werkvormen. Zo gingen leerlingen in gesprek met de directie, gingen ze ‘over de streep’ en ontwierpen ze hun ideale schooldag. De dag werd gezamenlijk afgesloten met een maaltijd.

Inbreng van leerlingen

Op de dag werd duidelijk hoe de leerlingen dachten over het onderwijs op hun school: “Het zou fijn zijn als je alleen de uitleg hoeft te horen van opdrachten die je niet snapt”, “Ik zou meer praktische dingen willen leren, zoals hoe je omgaat met social media of hoe je presenteert voor de klas,” en “Ik wil vakken op verschillende niveaus kunnen volgen.” Daarnaast reageerden de leerlingen positief op dat zij betrokken werden: “Fijn dat jullie als directie luisteren naar wat wij willen.”

Nieuw schoolplan

“Komend schooljaar wordt een nieuw leerlingenstatuut gemaakt en wordt het nieuwe schoolplan gerealiseerd. De inbreng van de conferentie wordt hierin meegenomen”, vertelt Martinette. “Zo starten we volgend jaar met een nieuw toetsbeleid, nemen we de feedback op het keuzerooster mee en geven we een vervolg aan differentiatie bij ons op school. Leerlingen gaven ook aan dat we meer ‘masterclasses’ moeten aanbieden, waarin ze bepaalde vaardigheden leren. Leraren zijn hier inmiddels al mee aan de slag gegaan. Volgend jaar wordt bijvoorbeeld een masterclass ‘presenteren voor dummy’s’ geïntroduceerd. En er komen voor bijna alle vakken masterclasses vakvaardigheden.”

Tips voor andere scholen

Als je als school een leerlingenconferentie organiseert, adviseert Martinette om goed na te denken of je de bijeenkomst extern organiseert: “Voor zo’n conferentie heb je best veel ruimtes nodig, die vaak juist in de school zelf aanwezig zijn. Daarnaast scheelt het natuurlijk in de kosten, wat zeker belangrijk is als je geen subsidie ontvangt.” Martinette raadt elke school aan om met leerlingen in gesprek te gaan: “We zijn van plan om tweejaarlijks zo’n leerlingenconferentie te organiseren. Het levert veel op als je de leerlingen bij de inhoud en de organisatie van het onderwijs betrekt.”

Deze websites maakt gebruik van cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om u een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven. Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.