debat lagerhuis

Leerlingen gezocht voor Lagerhuisdebat

De Tweede Kamer bepaalt wat leerlingen op school leren. Toch? Of zouden leerlingen zelf ook een stem kunnen hebben? Wat is de rol van leraren? En zijn basisvaardigheden alleen taal en rekenen, of meer? Als jij hier een mening over hebt, dan zoeken we jou!

Op donderdag 22 september 2022 organiseren we met Schoolleiders voor de Toekomst het VO Lagerhuisdebat met leerlingen, schoolleiders en bestuurders. Dit is een deelsessie tijdens het landelijke VO-congres in Nieuwegein. Het onderwerp van dit Lagerhuisdebat is ‘Basisvaardigheden: wie bepaalt wat we op school leren?’. Benieuwd wat een Lagerhuisdebat is? Kijk dan eens dit YouTube-filmpje.

We starten de dag om 09.30 uur met een training van het Nederlands Debat Instituut. Daarna bereiden jullie samen de stellingen voor, zodat jullie ‘s middags tijdens het echte Lagerhuisdebat goed voorbereid zijn. Het Nederlands Debat Instituut begeleidt jullie de hele dag.

Na de gezamenlijke lunch gaan jullie samen in debat met enkele schoolleiders en bestuurders van middelbare scholen. Tijdens dit debat laten jullie als leerlingen horen wat júllie belangrijk vinden. Bij het debat is ook een jury aanwezig. Rond 16.30 uur sluiten we de dag samen af met iets te drinken. Lijkt het je tof om mee te doen? Ben je tussen de 13 en 18 jaar oud en zit je op een middelbare school in Nederland? Meld je dan zo snel mogelijk – en vóór 6 september – aan via deze linkHeb je vragen over de dag, mail ons dan op svdt@vo-raad.nl.

Laat je mentor en schoolleider weten dat je mee wil doen aan het debat. Met hen bespreek je ook of je een dag van school weg kan. Met je schoolleider kan je afspreken of hij of zij ook naar het congres gaat en of je mee kan reizen. Hopelijk tot 22 september!

De uitnodiging voor het Lagerhuisdebat kan je ook downloaden.