Leerlingen en schoolleiders debatteren met minister Wiersma over basisvaardigheden

Woensdag 25 januari organiseerde Schoolleiders voor de Toekomst het VO Lagerhuisdebat, met leerlingen, schoolleiders én Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Het onderwerp van het debat: ‘Basisvaardigheden: wie bepaalt wat we op school leren?’.

Het ontwikkelen van basisvaardigheden staat volop in de belangstelling op het moment. Maar wie bepaalt wat die zijn, het ministerie of de scholen? En zouden leerlingen niet ook een stem hierin moeten hebben?

Geen cijfers en gratis bijles

Tijdens het VO Lagerhuisdebat werd op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Den Haag gedebatteerd over drie stellingen: ‘Het is beter als cijfers voor toetsen worden afgeschaft’, ‘elke leerling moet toegang krijgen tot gratis bijles op school’ en ‘de brugklas moet compleet in het teken staan van het versterken van de basisvaardigheden taal en rekenen’.

Training

De leerlingen kregen voor het debat een speciale training van Stichting Nederlands Debat Instituut, waarin zij de stellingen voorbereidden. Parisa Goalmi van het Montessori College Nijmegen was een van hen: “Ik had geen ervaring met debatteren, maar heb vandaag geleerd hoe je dat doet: hoe je tegen anderen praat en hoe je moet staan bijvoorbeeld. Het was supertof om mee te doen. Bijzonder ook om leerlingen van andere scholen te leren kennen en te praten met mensen die heel anders denken over de stellingen.”

Vwo én vmbo

Marrit Velt, duo-directeur van de VHS in Drachten, zag de leerlingen groeien gedurende de dag: “Op een vmbo is er over het algemeen minder vaak een debatteam dan op havo/vwo-scholen. Des te leuker dat ik merkte dat dit vandaag niet uitmaakte en iedereen volop kon meedoen. Van vwo tot vmbo, ze hielpen elkaar allemaal een stapje verder. Het is mooi dat ze die verbinding met elkaar aangaan.”

Ook minister Wiersma was onder de indruk: “Iedereen kan wat mij betreft een voorbeeld nemen aan deze leerlingen. Ik zag veel waardering voor elkaar. Leerlingen luisterden echt naar wat de ander te zeggen had. Het was een goed en inhoudelijk debat, dat was leuk om te zien!”

Fotobijschrift: Parisa Goalmi (links) en Marrit Velt.
Fotografie: Dirk Kreijkamp