Ga in gesprek over eigenaarschap met ‘We Own The School’

Wil jij met collega-schoolleiders, leraren en leerlingen in gesprek over eigenaarschap? Dan is het bordspel ‘We Own The School’ een geschikte werkvorm. Lees hoe je het spel kunt spelen op jouw school.

Eigenaarschapsspel

Het bordspel ‘We Own The School’ is een werkvorm om samen met leerlingen, leraren en schoolleiders een gesprek over eigenaarschap te voeren. Het spel is ontwikkeld door het leerlab Pleion in het kader van het project Leerling 2020. Het doel van het spel is een gesprek op gang te brengen over ‘eigenaarschap van leren’ en hoe de school dat kan bevorderen.

Hoe werkt het?

Alle spelers krijgen de mogelijkheid om via stellingen aan te geven hoe zij de situatie op school op dit moment ervaren (ronde 1), maar ook wat zij als de ideale situatie zien (ronde 2). Na het noemen van een stelling plaatsen alle deelnemers tegelijkertijd een fiche op het bord met een keuze voor een bepaald antwoord. Een gespreksleider reflecteert met de deelnemers op de gemaakte keuzes. Het spel is niet alleen een goed meetinstrument om erachter te komen hoe eigenaarschap wordt ervaren, maar levert ook waardevolle ideeën op voor vervolgstappen die de school richting de toekomst kan zetten.

Gebruikerservaring

Sebastian Blanck, teamleider UniC: “Tijdens een leerling-arena heb ik met leerlingen ‘We Own The School’ gespeeld. Het ging in het bijzonder over het toetsen op onze school. Er kwam uit dat leerlingen meer leren van en meer plezier en succes ervaren in realistische en vakoverstijgende projecten waarin ruimte is voor eigen keuze. Leerlingen ervaren druk rondom toetsen en deadlines en ervaren toetsen vooral als een momentopname. Dankzij het spel konden we dit in 45 minuten boven de tafel krijgen. Een eyeopener voor de aanwezige schoolleiders, bestuurders en leraren.”

Zelf spelen?

Wil je ‘We Own The School’ spelen op jouw school? Je kunt het bordspel bestellen, waarbij ook de mogelijkheid bestaat een aanvraag te doen voor begeleiding bij het spelen van het spel. De digitale versie is gratis te downloaden.

De downloadversie van het spel mag niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.