Leerlingbijeenkomst 2017

Datum: 26 september 2017
Tijd: 00:00 - 00:00
Locatie: WALHALLAb Zutphen

Ruim 50 leerlingen uit heel Nederland werkten op 26 september 2017 in WALHALLAb in Zutphen met veel plezier ideeën uit over het onderwijs van de toekomst. Deze creatieve middag was bedoeld om input op te halen voor de Schoolleiders voor de Toekomst.


Verslag Lisa Lambooij

Leerling Lisa Lambooij deed mee aan de bijeenkomst en schreef haar bevindingen van de dag op. “Als je leerlingen vraagt wat ze vinden van het schoolleven, hoor je regelmatig teksten als ‘saai’, ‘te lange dagen’ of ‘te veel huiswerk’. Wat nou als je hier, met je eigen ervaringen, misschien wel iets aan kan doen?”, schrijft Lisa over haar motivatie om mee te doen.

Het bedenken van een lesrooster
Volgens haar waren de leerlingen enthousiast en gingen ze vol overgave aan de slag. “Dit varieerde van het laten horen van je mening, tot het samen een oplossing bedenken voor een verandering in het onderwijs. Groepjes gingen bijvoorbeeld aan de slag met het bedenken van een nieuw lesrooster of het nadenken over hoe je een milieuvriendelijke school bouwt en waar je die school dan zou moeten neerzetten. Allemaal gebaseerd op wensen van de leerlingen.”

Kennis van de leerlingen
Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, bracht ook een bezoek aan deze bijeenkomst. Zijn indruk was volgens Lisa positief. ‘’Deze manier van werken is doen, praten én handelen. Die combinatie is heel leuk. Er komen mogelijkheden uit waarvan je eerst niet wist dat ze mogelijk waren. Ik hoop dat we de kennis van de leerlingen nog meer gaan gebruiken.’’

Een boom in de school
De uitkomsten waren verrassend. Lisa: “Wat dacht je van een school met een glazen koepel voor natuurlijk licht en bomen die binnen staan voor extra zuurstof? Of een ronde school met een sportzaal op het dak in het kader van duurzaamheid en efficiëntie?”